Geen zware industrie aan de Kraaiberg!
28 September 2024
Groen Bierbeek stelt heel duidelijk: dit is geen geschikte plaats voor zo een zware industriële activiteit. We willen een duurzaam gemeentelijk bedrijventerrein en een recyclagepark, met voldoende aandacht voor groenbuffers naar de buren toe.
Aan de Kraaiberg, op terreinen die door de gemeente Bierbeek aangeduid werden als plaats voor de ontwikkeling van een lokaal bedrijventerrein, wil de firma Godts, gekend van de uitbating van enkele zandgroeven in de buurt, een betoncentrale met zandwasinstallatie oprichten. Hiervoor diende de firma een aanvraag voor omgevingsvergunning in bij de Provincie Vlaams-Brabant. Voor dit soort aanvragen heeft de gemeente immers enkel een adviserende rol, het is de provincie die de eindbeslissing neemt.
Ondanks de plannen van de gemeente om deze gronden te verwerven, desnoods via onteigening, heeft de firma Godts beide terreinen toch kunnen kopen van Infrabel. De huidige aanvraag gaat over het zuidelijkst gelegen terrein, in de hoek tussen de Kraaiberg en het Stenenkruis.
Ook al schermt de firma Gods met termen als "circulaire economie", waarbij ze aanhalen dat de site grond, die ergens moet afgegraven wordt, kan opwaarderen naar bruikbare fracties, is de bedrijvigheid allesbehalve "groen" te noemen.
Voor de aan- en afvoer van grond zijn honderden vrachtwagens per dag nodig. Tussen deze site en de bestaande zandgroeven zal er tevens een bijna constante stroom van vrachtwagens rijden over de kleine wegen richting Bierbeek. Deze straten worden veelvuldig gebruikt als fietsverbinding door vele Bierbeekse scholieren. Ook vele mensen die met de fiets naar het bedrijventerrein of richting Leuven rijden, maken gebruik van deze fietsverbinding. Deze fietsers blootstellen aan het vele zware vrachtverkeer is geen goed idee!
Uit de aanvraag zelf blijkt alvast dat er tevens een oorverdovend lawaai zal worden geproduceerd, waarvoor men een 6 meter hoge geluidsmuur wil bouwen rond de gehele site. Wat wel vreemd is, is dat de machine die het geluid produceert, tot wel 11 meter hoog is. Wat dan het effect zal zijn van de al 6 meter hoge geluidsmuur valt nog te bekijken (of beluisteren). Bij het bestuderen van het dossier ontdekten we bovendien dat deze "zandwasser" ook grote betonblokken kan verwerken. Er is dus ook een betonbreekinstallatie in verwerkt, wat een enorm energie-intensieve activiteit is die dan ook nog eens onnoemelijk veel water nodig heeft.
De mensen die in de ruime buurt wonen, zijn terecht enorm bezorgd over deze plannen. Nu reeds ondervinden ze bijna dagelijks hinder door de firma Godts bij de uitbating van de zandgroeven. Zware tractoren of vrachtwagens rijden, meestal dan nog aan hoge snelheden, door de straten. Er is het lawaai en het stof van de activiteiten in de zandgroeven en de modder op de rijwegen. Dit alles zal nog eens exponentieel toenemen wanneer de firma Godts zijn activiteiten mag uitbreiden.
Met Groen mee in het gemeentebestuur heeft Bierbeek alvast een sterk negatief advies geschreven naar de provincie toe. Samen met de meer dan 200 bezwaarschriften die onze inwoners indienden, is dit een krachtig signaal naar de provincie! Ook Oud-Heverlee en Leuven, die als buurgemeenten betrokken zijn bij dit dossier, gaven een negatief advies aan de provincie.
Zolang Groen deel blijft uitmaken van het Bierbeekse bestuur, zullen we ons blijven verzetten tegen deze (en mogelijke volgende) plannen. Zo zijn we er ook voorstander van dat we als gemeente een actieve rol blijven spelen in een eventuele beroepsprocedure. Mocht de provincie ooit een vergunning afleveren, willen we dat de gemeente daarvoor zelfs naar de Raad van State of de Raad voor Vergunningsbetwistingen gaat.
Wat willen we dan wel met die terreinen doen?
Deze terreinen zijn opgenomen in het gemeentelijk ruimtelijk structuurplan als zone voor de ontwikkeling van een lokaal gemeentelijk bedrijventerrein. Met de goedkeuring van het GRUP (gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan) "Regionaal stedelijk gebied Leuven" werd de bestemming van de gronden gewijzigd van landbouw naar lokaal bedrijventerrein.
Samen met InterLeuven is de gemeente bezig met de ontwikkeling van dit gemeentelijk bedrijventerrein. Hiertoe werd een bod gedaan op de gronden van Infrabel en werd ook al een eventuele onteigeningsprocedure in gang gezet. Toch kon de firma Godts deze terreinen verwerven.
Het soort bedrijf dat thuishoort op dit gemeentelijke bedrijventerrein is totaal verschillend van wat er nu wordt aangevraagd. Zo zien we daar plaats voor lokale Bierbeekse bedrijven die nood hebben aan meer ruimte, of die momenteel niet op een ideale plaats in de gemeente gelegen zijn. Het gaat dan om schrijnwerkers, loodgieters, bouwbedrijven of Kmo's met nood aan een atelier en wat opslag, maar zeker niet over zware industriële activiteiten.
Daarnaast is deze site ook gekozen voor de inrichting van een nieuw intergemeentelijk recyclagepark door EcoWerf. Dit zou in de plaats komen van het huidige Bierbeekse containerpark aan de Eikeboomlaan, omdat die plaats niet geschik is om nog meer (intergemeentelijk) verkeer aan te trekken. De ligging van het nieuwe recyclagepark aansluitend bij het researchpark, met goede verbindingen naar de ruime regio via de E40 en de Meerdaalboslaan, is meer geschikt hiervoor.
Het nieuwe bedrijventerrein zal zich moeten houden aan de regels die ingeschreven worden in het komende Masterplan Haasrode 2.0, waarin extra aandacht is voor groenzones, waterhuishouding en algemene duurzaamheid van het bedrijventerrein.
Tot slot blijven we aandacht hebben voor de buren in de Herpendalstraat en aanpalende straten. We willen dat er een ruime groenbuffer komt aan het gemeentelijk bedrijventerrein en het recyclagepark langs de kant van de spoorweg. De kleine wegen zoals de Kraaiberg, de Herpendalstraat en de Merenstraat mogen niet gebruikt worden als ontsluiting van deze terreinen. Alle verkeer moet via het researchpark gaan.